HER VOICE – SEMI/SILENT
HER VOICE

HER VOICE este despre vocile din radio, vocile din muzică contemporană sau experimentală, vocile femeilor din jurul meu și vocile femeilor pe care le admir. O listă care se suprapune în multe puncte, o listă de cuprins ușor la prima vedere, însă, în realitate, doar un început de listă.

 

Sunt acompaniată de multă vreme de sentimentul că e nevoie să se deschidă o discuție locală despre locul și rolul femeilor în sunet, radio și muzică nouă.

 

Femeile artiste refuză în general să fie identificate ca femei-artiste și dialogul este greu de deschis. Prea multe sensibilități sunt atinse. Chiar dacă numărul femeilor din sunet și muzică nouă este foarte mic, în continuare mă simt obligată să ocolesc cu tact noțiunea de feminism și să nu vorbesc de cifre. Uneori mă întreb dacă mă bucur mai mult de succesele artistelor din solidaritate feminină sau pentru că aud atât de rar de ele. Aud rar pentru că artistele sunt puține la număr și aud rar pentru că locul lor pe scenele consacrate este mult prea mic. Dar cum putem vorbi despre bogăția universului artistic al unei femei-artiste, felul ei unic de a privi lumea, excepționalul unei minți și al unei opere, iar în același timp să eludăm dificultățile asociate statutului femeii-artist? HER VOICE își propune să înceapă această discuție, chiar dacă mai mult cu mijloace artistice decât discursive. Sunt curioasă unde acest drum ne poate duce și ce vom învăța împreună.

 

Anamaria Pravicencu, curator

 

***

 

HER VOICE prezintă o serie de proiecte artistice realizate de artistele Diana Miron, Bogdana Dima, Carmen Coțofană, Maria Balabaș, Mara Mărăcinescu, Diana Voinea, Delia Puștea și Anamaria Pravicencu. Lucrările sonore vor putea fi ascultate pe site-ul SEMI SILENT sub formă de podcast, iar în spațiul fizic bucureștean vom programa mai multe performance-uri, instalații sonore și sesiuni de ascultare.

 

Mara Mărăcinescu: Absența (4'13")

Maria Balabaș: Plato Time (3'29")

Maria Balabaș: Biennale Trip (52'48")

Charo Calvo: Qualia (English version) (44"25')

Charo Calvo: Phonobiographie #1 (17')

Sonia Pastecchia & Charo Calvo: Anna (37')

 

Cu sprijinul Delegației Vallonia-Bruxelles, HER VOICE invită artista Charo Calvo, una dintre cele mai intense voci ale creației radiofonice belgiene. Charo Calvo realizează un atelier de creație sonoră în perioada 18-23 septembrie, iar în seara zilei de 23 septembrie, va difuza o serie de lucrări sonore sub forma unei sesiuni de ascultare acompaniată de o prezentare a operei și parcursului artistic. Evenimentul va avea loc la Palatul Universul.

Anul acesta Charo Calvo a participat la concursul de teatru radiofonic Grand Prix Nova, București, iar alături de regizoarea Ilinca Stihi (Teatrului Național Radiofonic), a susținut un master class în cadrul SĂPTĂMÂNII SUNETULUI din Bruxelles.

 

Prezentare Charo Calvo (BE):

CHARO CALVO este compozitoare de muzică electronică și sound designer. În ultimii 20 de ani a realizat coloana sonoră pentru mai multe filme, spectacole de dans, teatru și diverse instalații în întreaga Europă. Paleta ei precisă și vibrantă a ritmat și amplificat universul artistului Jan Fabre, a coregrafilor Wim Vandekeybus și Sidi Lharbi Cherkaoui sau a unor documentariști. CHARO CALVO locuiește în Belgia de douăzeci de ani, iar în ultimii ani a preferat să-și concentreze atenția asupra creației radiofonice. A realizat alături de acsr (l’atelier de création sonore radiophonique, Bruxelles) lucrările „Anna” (adaptarea unei nuvele de M. Bourdhouxe, co-realizată cu S.Pastecchia), „Phonographies” (Palma Ars Acustica 2014) și ultima creație, „Qualia”, o coproducție cu Australian Broadcast Corporation. Extrase din lucrările sale pot fi ascultate pe site-ul www.charocalvo.org.

 

3 lucrări ale artistei Charo Calvo sunt în ascultare liberă pe durata proiectului HER VOICE pe site-ul www.semisilent.ro: Qualia (English version), Phonobiographie #1 și Anna.

 

***

 

HER VOICE este susținut de Administrația Fondului Cultural Național și de Delegația Vallonia Bruxelles.

 

  1. empty-01
  2. mute-02