Liniște | SEMI SILENT

Liniște

yigru zeltil

Omul colonizează prin zgomot (așa a scris vreun om pe vreo hârtie înălbită, mai albă decât viața lemnului, zgomotul său verde). Dar producția artificială de zgomot pe plan mondial este nesemnificativă, distribuția spațială nu compensează dispariția unui număr tot mai numeros de specii care să emită sunete semnificative, atât cât să populeze spațiile cele mai habitabile, unde nu suflă doar vântul.

Omul dă drumul la un casetofon în mijlocul unei păduri din Dobrogea și dă avertismente sonore cel puțin unora dintre animale. Centralele eoliene nu produc suficientă gălăgie încât să atragă atenția păsărilor înainte de a cădea în capcană. Unele frecvențe emise de păsări pot fi confundate cu frecvențe sintetizate electronic, deși muzicienii care se apucă de așa ceva ar refuza metafora. Industriile sunt industrii, fauna metalică stabilește ambientul, ventilatoarele și traducerea în sunete a impulsurilor creierului se învecinează.

În lipsa chiar a unor cofraje minimale, o soluție (în orașele care încă mai pot dormi) ar fi așteptarea momentului în care vuietul traficului nu mai poate fi distins și nu mai rămân decât zgomotele mărunte propagate îndeobște în alte părți ale blocului în care te afli… sau dezmorțeala mobilelor și a diverselor obiecte care păreau inerte în timpul zilei.

Rulată la o altă viteză, și asta ar fi un fel de muzică.

Șșș, se numără liniștea

Anca Pandrea

aici se fabrică liniştea

Gabi Eftimie

***

Simina Oprescu

***

Mugur Grosu

Niciodată, nicăieri

Beatrice Sommer

 

 

Toate textele

  1. mute-01
  2. empty-01