Niciodată, nicăieri | SEMI SILENT

Niciodată, nicăieri

Beatrice Sommer

Când tata mi-a spus că liniștea e cel mai greu de găsit, am râs. Credeam că liniștea este la îndemâna oricui, că este norma pe care încercăm să o combatem. Poate pentru că nu aveam o idee foarte clară despre ce e și ce semnificație are liniștea… cât despre întrebarea ”unde este liniștea?” nici nu pot spune că mi-ar fi străbătut, fie doar vag, gândul.

În mintea noastră, liniștea este un concept uneori abstract, alteori bine definit. Până la urmă, realitatea noastră este alcătuită din conceptele pe care noi le-am creat, preluat, modificat, și pe care le vom da mai departe generațiilor următoare care, la rândul lor, vor da continuitate acestui ciclu uman de percepție.

Liniștea este mai apropiată zgomotului decât sonorității, cele două contrastându-se constant, împingându-se una pe cealaltă în extreme.

Adânc în natura noastră, liniștea totală semnalează pericol. Lipsa totală a sunetului poate însemna că suntem urmăriți de un prădător iscusit, iar încercările noastre de a înnăbuși chiar și cel mai insignifiant foșnet reprezintă faptul că ne aflăm în poziție de atac sau apărare.

În intimitate, absența oricărui sunet poate amplifica un straniu sentiment de singurătate și izolare, însă nu neapărat într-un sens negativ.

Pentru unii din noi, liniștea este subiectul unei curiozități fără limite, cum ar fi cei care suferă de tinnitus; o condiție care ne face să auzim sunete în absența unei surse externe.

Liniștea poate fi sinonimă cu starea de calm. Acest tip de liniște poate fi întâlnită chiar și în cele mai sonore contexte, cum ar fi o gară, malul mării sau simplul fapt de a asculta o compoziție plăcută.

Având în vedere că sunetul este vibrație, putem spune că singurul moment în care experimentăm liniște absolută este atunci când nu percepem nicio vibrație. Din păcate, nu putem avea amintiri din timpul somnului, în afară de cele construite în jurul viselor.

Probabil că liniștea există doar dacă nu există conștientizarea ei sau a sunetului. Totuși, Universul vibrează și este conștient…

Șșș, se numără liniștea

Anca Pandrea

aici se fabrică liniştea

Gabi Eftimie

***

Simina Oprescu

***

Mugur Grosu

Cum să îţi găsești liniștea

Terolaviu Popescu

 

 

Toate textele

  1. mute-01
  2. empty-01