Podcast platform for sound art, radio art and field recording

HARTA SONORĂ INVIZIBILĂ

Audiție propusă de Leandro Pisano

 

31 mai, ora 18.00
Institutul Cultural Italian
Aleea Alexandru 41, București

 

Acest program sonor este o călătorie prin cei 20 de ani ai Interferenze, un proiect de cercetare ce acoperă mai multe zone rurale din sudul Italiei, de la Irpinia la Sannio, de la Cilento la Fortore și de la Molise până la zonele periferice ale orașului Palermo. Programul prezintă o selecție de piese inspirate de context ce au fost realizate de artiști din diverse țări pe parcursul unor rezidențe artistice în regiunea Campania, rezultând într-o hartă sonoră „invizibilă” compusă din voci, locuri, oameni și peisaje.
Inițial conceput ca un festival dedicat creației sonore, tehno-culturii și ruralității, Interferenze a devenit o platformă de cercetare mai vastă ce a creat și produs diverse ateliere, rezidențe artistice și proiecte bazate pe cercetarea de teren. Printre acestea numărăm Mediaterrae Vol. 1, Barsento Mediascape, Risonanze di Vino și Liminaria.

 

Interferenze/Liminaria este o platformă de cercetare dirijată de Asociația culturală Interzona – APS și se ocupă cu sunet, artă contemporană, tehnoculturi și ecologia politică a teritoriilor rurale. Fondată în 2003, Interzona vizează crearea de rețele, proiecte și acțiuni culturale la scară locală și internațională. Printre proiectele dezvoltate sunt Interferenze new arts festival (2003-prezent) și Liminaria (2014-prezent). O ediție a festivalului Interferenze a fost organizată în 2010 în Japonia (Interferenze Seeds Tokyo).

 

Leandro Pisano este curator, critic și cercetător independent interesat de intersecțiile dintre artă, sunet și tehnoculturi. A fondat festivalul internațional de arte și noi tehnologii Interferenze în 2003 și lucreazză în mod regulat la proiecte despre sunet și arii rurale, cum ar fi Liminari (din 2014 până în prezent). Este autorului Manifestului Futurismului Rural (2019) și a fost curatorul unor expoziții de sound art în Australia, Chile, Italia și Japonia.

 

Evenimentul face parte din programul URECHI CĂLĂTOARE, ORAȘ REZONANT, un program de vară presărat prin diverse locuri ale Bucureștiului, de la o galerie la o sală de cinema, și de la o librărie la străzi și parcuri, ce prezintă o serie de audiții de compoziții sonore, creații radiofonice și podcast-uri, o conferință, un film documentar, plimbări sonore, un atelier și mai multe întâlniri cu autori invitați.

 

URECHI CĂLĂTOARE, ORAȘ REZONANT este un proiect organizat de SEMI SILENT cu prijinul Institutului Cultural Italian, Centrului Ceh, Institutului Francez, Centrului de Studii Vizuale și a Librairie Kyralina.