Podcast platform for sound art, radio art and field recording

MANIFESTUL FUTURISMULUI RURAL

Masă rotundă cu Leandro Pisano, Bogdan Iancu și Irina Botea Bucan

 

1 iunie, ora 18.00
Centrul de Studii Vizuale
Măcelari 1, București

 

Manifestul Futurismului Rural este un document scris de curatorii italieni Leandro Pisano și Beatrice Ferrara în 2019 și fondat pe o serie de propuneri ce au avut ca obiectiv regândirea zonelor rurale și reimaginarea posibilelor lor viitoruri, înțelegându-le ca spații complexe imersate în mod activ în dinamica întâlnirilor, curgerilor și fluxurilor geografiilor contemporane și chestionând critic discursurile moderniste ale capitalismului și metropolitanismului în care au fost marginalizate și condamnate la uitare. Sunetul mediului înconjurător, al spațiilor și al peisajelor dezvăluie provocările și transformările teritoriale ce informează ideologia, infrastructura și ecosistemele biologice din care facem parte. În acest sens, practicile de ascultare activă sunt desfășurate ca o modalitate critică de a traversa „teritoriile de frontieră” ale teritoriilor rurale, chestionând noțiuni persistente despre „marginalitate inevitabilă”, „rezidualitate” și „periferalitate”. Manifestul a fost tradus în japoneză, coreană, chineză, arabă și alte limbi.

 

Leandro Pisano este curator, critic și cercetător independent interesat de intersecțiile dintre artă, sunet și tehnoculturi. A fondat festivalul internațional de arte și noi tehnologii Interferenze în 2003 și lucreazză în mod regulat la proiecte despre sunet și arii rurale, cum ar fi Liminari (din 2014 până în prezent). Este autorului Manifestului Futurismului Rural (2019) și a fost curatorul unor expoziții de sound art în Australia, Chile, Italia și Japonia.

 

Bogdan Iancu este lector universitar doctor la Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi cercetător la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. În 2011 a obținut titlul de doctor în antropologie și etnologie la Universita degli Studi di Perugia. A scris despre ruralitatea contemporană, organizarea agrară și practici gastronomice în Delta Dunării.

 

Irina Botea Bucan adoptă o metodologie simbiotică, de artist-profesor-cercetător care chestionează în mod constant ideile socio-politice relevante și plasează în centrul lor controlul asupra acțiunilor umane și non-umane ca mijloc de creare a sensurilor. Irina Botea Bucan alege să acționeze în diverse contexte: instituții academice, galerii alternative, muzee, bienale de artă, festivaluri de film și centre comunitare. În acest fel, ea se concentrează pe descentralizarea discursurilor culturale și pe posibilitatea de a susține o diferențiere creativă care există în afara unui sistem dominant de valori și critici hegemonice.

 

Evenimentul face parte din programul URECHI CĂLĂTOARE, ORAȘ REZONANT, un program de vară presărat prin diverse locuri ale Bucureștiului, de la o galerie la o sală de cinema, și de la o librărie la străzi și parcuri, ce prezintă o serie de audiții de compoziții sonore, creații radiofonice și podcast-uri, o conferință, un film documentar, plimbări sonore, un atelier și mai multe întâlniri cu autori invitați.

 

URECHI CĂLĂTOARE, ORAȘ REZONANT este un proiect organizat de SEMI SILENT cu prijinul Institutului Cultural Italian, Centrului Ceh, Institutului Francez, Centrului de Studii Vizuale și a Librairie Kyralina.