Podcast platform for sound art, radio art and field recording

PERCEPȚII SONORE ÎN DEPLASARE

Sesiune de ascultare propusă de SEMI SILENT

 

 

27 noiembrie, ora 18.30

Institutul Francez

Dacia 77, București

 

Traducător acustic al diferitelor arhitecturi, sunetul ne acompaniază în spațiile deplasării cu imagini ale destinației, dar mai ales cu finele percepții ale schimbării și ale vitezei. Rezonanțele concrete ale gării sau ale tuturor gărilor sunt încărcate de memorie și familiaritate, de urgență sau de așteptare. Loc de tranziție, spațiul vast al gării tinde să se metamorfozeze în spațiul închis al unei mobilități definite și totale printr-o „pâlnie” fizică și totodată metaforică, un loc de accelerare desprins de spațiul concret. Pe traseu se suprapun timpul și spațiul, locul proaspăt părăsit fiind acoperit de stratul de așteptare al capătului de drum, iar relația vizuală cu teritoriile traversate e întretăiată aleatoriu cu momente de introspecție, rememorare sau proiecții nerăbdătoare.

De la realismul mecanic al mijloacelor de transport la amintirea unui voiaj, compozițiile sonore prezentate invită ascultătorii la o lectură a evidențelor subiective și plasticiene în trasee distincte, dar surprinzător de familiare.

 

Selecție tematică realizată de Anamaria Pravicencu din lucrările artiștilor Maria Balabaș, Mara Mărăcinescu, Miron Ghiu, Elena Diaconu, Anamaria Pravicencu, Felix Blume și Mathias Guilbaud, autori sau prieteni ai platformei SEMI SILENT.

Vor fi prezenți Maria Balabaș, Elena Diaconu, Miron Ghiu și Anamaria Pravicencu.

 

Fotografie event FB de Cedric Sartore